Deride daha çok aşırı yağlanma olan bölgelerde görülen seboreik, dermatit ,kızarıklık sarımtırak kepeklenme hafifi kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Seborreik dermatit tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır.Bulaşıcı değildir,kötü tabiatlı değildir ve diyetle ilgisi yoktur.Aşırı yağlanma ve yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir.Genellikle derinin seboreik alanlarına yerleşen fakat kesin nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntı bir hastalıktır.Toplumdaki sıklığı % 1_3 gibidir. Bu durum en çok baş derisinde burun kenarlarında kaşlarda göz kapaklarında kulak arkasında ve göğüs görülür.Bu alanlarda göbek [göbek deliği],koltuk altı ,göğüsler ve kasık da eklenebilir.Bu durumdan etkilenen alanlarda kızarıklık ile sarımtırak bir kepeklenme be yağlanma görülür.Genellikle hafif bir kaşınma yapar.Baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen sert kepeklenme ile karekterize edilir.Deride iltihaplanma yoktur.Aşırı yağlanmanın bir sonraki boyutu ise seboreik dermatittir.Seboreik dermatitte hem kızarıklık hem yağlanma hemde kepeklenme görülür.Yüz yerleşiminde eritemli zeminde daha ince skuamlar vardır.Kaş içleri burun yanaklar en sık tutulan alanlardır.Sakal ve bıyık altında da sık görülür. Blefarik sık görülür göz kapak kenarları kırmızı kepeklidir. Kulak arkaları ve içlerinde eritem ve tipik skuamlar vardır,bazen sullkustu fissürler (lezyonlar) oluşabilir.
Genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkmakla beraber bu durum her yaşta görülebilir, uzun yıllar artma ve azalma dönemleriyle sürer.Özellikle üç farklı yaş grubunda :bebeklikte ,orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür.Bebeklerde 8_12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir.Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa gecen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir.Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez kullanılan yerlerde gelişir: fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilir.Diğer yaş gruplarında ise tedavi edilsin yada edilmesin tekrarlar ve kaybolunur.Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir.Saçlı deri ve kıllı alanları cok seven hastalık yüzde,göğüs ortası ve sırtta çok sık yerleşir.Görüntüsü bölgeye göre değişebilmekle birlikte tipik görüntü kırmızı turuncu eritemli zeminde yağlımsı irice skuamlar şeklindedir.
Tedavi edilebilir mi? Tedavide Malessezia fiurfur a etkili olan tüm antibiyotikler yararlı olabilir ,fakat ketokanozol spesifik ilaçtır.Lokal kullanımda çok iyi olduğu gibi sistemik de yararlanılabilir fakat yan etkileri cok fazladır.Diğer imidazollar siklaproksolamin ,lerbinafin, selenyum, sülfüt, cinko, pirition diğer etkili ilaçlardır.İritasyon yapabileceği için alkolik solüsyonlardan kaçınılmalı dır.Dermatologlor tarafından reçete edilen ve tedaviye yardımcı olan preparatlar kullanılmaktadır.
Dermotoloji Doktoru:Uz.Dr. Salih Çetiner
Son Yorumlar