Hipotiroidi beynimizin hipofiz adı verilen bölgesinden düzenlenen ve tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonlarının kısmen yada tam olarak yapılamaması veya nadirde olsa hedef dokuda etkisiz olması olarak tanımlanır.
Halsizlik,kilo artışı,unutkanlık,konsantrasyon bozukluğu,cilt kuruluğu,saç dökülmesi,ses kalınlaşması,adet düzensizlikleri,kısırlık,kabızlık,kas ağrıları,depresyon ve demans gibi şikayetlere sebep olabilir.
1.SPOR YAPIN : Hipotiroidisi olanlarda metabolizma hızı yavaşlar,kolesterol yükselir kalp ve damar hastalıkları riski artar.Bu nedenle günde 30-40 dakika egzersiz yapmanız sizi bu risklerden ve kilo artışından korur.
2.İLAÇLARINIZI DÜZENLİ KULLANIN: Vücudunuzda eksik olan tiroid hormonlarını tamamlamak için verilen tiroıd ilaçlarını her gün düzenli kullanmak metabolizmanın doğru işlemesi için gereklidir.İlaçlarınızı mutlaka sabah saatlerinde ve yemeklerden yarım saat kadar önce almalısınız.Ayrıca mide koruyucular demir ilaçları gibi emilimi önleyen ilaçlarla beraber almamalısınız..Düzenli doktor kontrolleri ile ilaç dozunuzu daha etkin ayarlayabilirsiniz.
3.SU İÇİN : Hipotiroidinin özelliklerinden biri de vücudun yaygın olarak su tutması yani ödem gelişmesidir.Bu nedenle günde en az 10-14 bardak kadar su içmeniz hücrelerinizdeki sıvı kaybını engeller.Ayrıca kafein içeren sıvıları sınırlı tüketmelisiniz.
4.DOĞRU BESLENİN : Hipotiroidide önerilen çok özel bir beslenme programı yoktur ancak omega 3’ün tiroid fonksiyonlarını düzenleyici etkisi bilinmektedir. Haftada en az 2 kez balık yemeniz önerilmektedir.Selenyum balık hindi ve dana eti,mercimek,mantar ,ceviz ve ay çekirdeğinde bulunur.Beslenmenizde selenyumdan zengin gıdalara yer vermelisiniz.
5.KİLONUZU KORUYUN :Hem metabolizmanızın yavaşlaması hem de ödem nedeniyle kilo almanız kolaylaşacaktır.Düzenli beslenerek, ara öğünlerinizi planlayarak, aşırı yağ ve şeker içeren gıdalardan uzak kalarak ve düzenli tartılarak kilonuzu koruyabilirsiniz.
İç Hastalıkları Uz.DR.Esra Irmak Üstün
Son Yorumlar